Profesyonel İlişkiler Kurmakta Zorlananlar İçin Üç İpucu

İlişkiler ağı kurmanın iş hayatında başarının anahtarı olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat birçoğumuz, samimiyetsiz olduğu fikriyle buna direniyor. İlişkiler ağı kurmak gerçekten samimiyetsiz bir eylem olsaydı bu anlaşılabilir ve övgüyü hak eden bir tepki olurdu. Ama ilişkiler ağı kurmayı insanların birbirini pohpohlaması zannetmek aslında bir karikatürden ibaret.
Ağ kurmada en başarılı kişiler, karşılarına çıkan her toplantıya katılıp tanıştıkları herkese kartvizit uzatan insanlar değildirler. Aksine, kurdukları ilişkiden hemen ne kazanacaklarına bakmaktansa karşılarındaki insana duydukları merak ve gösterdikleri ilgiye dayanan uzun süreli ve anlamlı ilişkiler oluştururlar. İlişkiler ağı kurmakta zorlananlara bu süreci daha verimli ve keyifli bir hâle getirmek için başvurabilecekleri üç strateji derledim.
Yönlendirme isteyin
Diğer nitelikli profesyonellerle tanışmak istiyorsanız bir etkinliğe gidip işinizi şansa bırakmamalısınız. Bunun yerine en güvenilir iş arkadaşlarınıza tanışmanız gerektiğini düşündükleri bir arkadaş ya da meslektaşları olup olmadığını sorun. Sizi e-postayla tanıştırmalarını isteyin; ardından onları kahveye ya da öğle yemeğine davet edebilirsiniz. Güvendiğiniz insanlardan tavsiye alırsanız yeni tanıştığınız insanları ön elemeden geçirmiş olursunuz ve iyi bağlantılar kurma şansınız daha da artar.
İyilik istemeyin

Ağ kurma fikrinin birçok anlayışlı profesyonele itici gelmesinin bir nedeni de ağ kurmanın yalnızca kariyerlerine katkıda bulunabilecek insanlarla ilişki kurmaya odaklanılan, insanlardan bir tür faydalanma yolu olduğu hissidir. Bu dinamikten tamamen uzaklaşmanın yoluysa en az bir yıl boyunca yeni meslektaşlarınızdan yardım istemekten kaçınmaktır. Önce onları tanıyın ve arkadaş olun.
Tanışma sonrasına odaklanın
Ağ kurmanın en cazip ve en çok konuşulan kısmı yeni insanlarla tanışmaktır. Ama hâlihazırda tanıdığınız insanlarla iletişimi koparmamak bundan daha önemlidir. Kariyeriniz için en önemli 50 insanın bir listesini çıkarın. Haftada en az bir kez telefonla, e-postayla ya da yüz yüze görüşme davetiyle bu listedeki isimlerden biriyle iletişime geçin. İnsanlarla temas hâlinde kalmak size uzun dönemde birçok fayda sağlayacaktır.
Ağ kurmak samimiyetsiz bir çaba olmak zorunda değil. Bu stratejileri kullanarak değerli bir ağ oluşturabilir ve kişiliğinize sadık kalabilirsiniz.
Ortak bir nokta bulun
Kısa bir görüşmeyi uzun süreli bir ilişkiye dönüştürmek pek de kolay değil. Bu nedenle biriyle tanıştığınızda o kişinin hayatına dair kilit detaylar öğrenmeniz, o insanlarla ortak bir nokta bulmanız açısından önem taşıyor. Psikolog Robert Cialdini’ye göre karşınızdaki insanla ortak bir nokta bulmak güçlü bir ilk izlenim bırakmanın ve olumlu bir ilişki kurmanın en hızlı yolu. Açık uçlu sorular sorarak karşınızdaki insan hakkında hobileri, büyüdüğü yer, gittiği üniversite, şu anda yaşadıkları mahalle ve tuttukları takım gibi birçok bilgi edinebilirsiniz. Bu organik bağ ileride tekrar görüşmek ve iletişimde kalmak için konu ve neden sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...