Vodafone Arena: Kartal'ın Yeni Yuvası

Vodafone Arena veya asıl adıyla "Vodafone Arena İnönü Spor Kompleksi" Beşiktaş İnşaat Yatırımları A.Ş. ve Kiptaş A.Ş. konsorsiyumu tarafından projelendirilen ve 2013 Haziran ayında mevcut Beşiktaş İnönü Stadyumu yıkılarak aynı yerde inşasına başlanan futbol stadyumu. Vodafone, stadyuma 2014-15 sezonundan başlayarak 15 sezon isim sponsoru olmuştur.[Taraftarlardan gelen mektupları stadın temeline karıştırarak "Temelinde Aşk Var" adlı sloganı da başlatmıştır. Stadın çatısı 12 Kasım 2015' de kaldırılmıştır.
İlk kez 23 Şubat 2004 tarihinde gündeme gelen ancak gerekli izinlerin çıkmaması nedeniyle ertelenen projenin inşa süreci resmi olarak 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılmıştır. Türk Telekom Arena ve Timsah Arena ile Türkiye'nin C90 görüş açısına sahip stadyumlarından biri olarak tasarlanan yeni İnönü stadyumunda 147 kapalı loca, 4500 VIP tribün ve 162 engelli koltuğu bulunur. İki kat şeklinde tasarlanan stadyumum birinci katı 26°, ikinci katı ise 38°'dir.
Tasarım
Vodafone Arena, DB Architects isimli firma tarafından tasarlanmıştır. Bünyamin Derman stadın mimarıdır. Stadyum, UEFA stadyum kategorilerinde en üst seviye olan 4. kategori kriterlerini karşılamaktadır. Vodafone Arena'nın tasarımı bulunduğu yer ve yasal zorunluluklar nedeniyle modern stadyumlardan 3 alanda ayrılır.
Kolezyum (Coliseum) Tasarımı
Stadın etrafında bulunan Dolmabahçe Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi, Dolmabahçe Camii ve Boğaziçi nedeniyle Anıtlar Yüksek Kurulu, stadın etrafındaki tarihi yapılar ile uyumlu bir tasarımla yapılmasını şart koşmuştur. Önerilen stadyum tasarımlarının birçoğu metal, cam ya da kompozit malzemelerin kullanıldığı modern tasarımlardı. İlk tasarım şartını karşılamak için küfeki taşlarının kullanıldığı kolezyum modeli önerilmiş ve onay almıştır. Kolezyum tasarımı (Los Angeles Memorial Coliseum ve Busch Memorial Stadium gibi çoğunlukla eski tasarımlarda kullanılmıştır.
Dalga modeli tribünler (Waveform Stands)
Modern stadyumlarda tribünlerin bulunduğu alanlar genelde aynı seviyede olur. Vodafone Arena'nın yapılacağı alan küçük ve etrafında taşıt yolları bulunduğundan tribünlerin yüksekliği köşelerde azalıp, kenarlarda artmaktadır. Bu durum tribünlere dalga modeli bir görünüm vermektedir. Doğu tribününün yüksekliği Anıtlar Yüksek Kurulu'nun bir diğer isteği doğrultusunda, Boğaz manzarasını kapatmaması için alçak tutulmuştur.
Eliptik Tasarım
Modern stadyumların birçoğu kare tasarımlar kullanır. 20. yüzyılda yapılan eski stadyumlar özellikle Olimpik stadyumlar ise tartan pist içerir. Tartan pist nedeniyle bu stadyumlar eski İnönü stadyumu gibi eliptik şekildedir. Tarihi eser olduğu için yıkılamayan iki kulesi ile uyumlu olması açısından yeni stadyum 1939'da yapılan tasarıma sadık kalmıştır. İçinde tartan pist olmasa da Vodafone Arena eliptik şekilde tasarlanmıştır.
Konumu
Vodafone Arena İnönü Spor Kompleksi, 1947 yılında inşa edilen İnönü Stadyumu'nun bulunduğu alana inşa edilmiştir.
Açılış
Açılış, sadece davetlilere açık bir törenle; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, eski Meclis Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş ve takım kaptanları Tolga Zengin ve Necip Uysal, Beşiktaş eski teknik direktörleri Gordon Milne, Bernd Schuster, Ertuğrul Sağlam ile iş, spor ve siyaset dünyasından davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.[9]
Özellikler
  • Tamamı kapalı tribünler
  • C90 görüş açısı
  • Açılır kapanır koltuklar
  • Alttan ısınma
  • İki kat tribün yapısı
  • Kapalı ve açık otopark
  • Loca-Vip tribün
  • Koltuk kapasitesi: 43.500
  • Loca sayısı: 147
  • Loca koltuk toplam sayısı: 1903
  • VIP koltuk sayısı: 2100
  • Otopark: 600 araç
  • Engelli koltuk kapasitesi: 81 engelli koltuğu + 81 refakatçi (toplamda 162 koltuk)
  • Saha çizgisi ile tribün arasındaki uzaklık: -Kale çizgisi tribün arası 795 cm -Taç çizgisi tribün arası 615 cm
  • Basin tribünü kapasitesi: 186 kişi

 Çatı özelliği

Çatı tüm tribünlerin üzeri kapalı olacak şekilde, kablo sistemle çözülmüş, PTFE kaplı olarak tasarlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...