Bir Akdeniz Bitkisi Kebere

İlk çağlardan bu yana her topluluk kendi imkânlarına göre baharat ve çeşni geliştirdi. Ülkemiz topraklarında doğan kebere de bu çeşnilerden biridir. Kökü 12 metreye kadar inen özelliğiyle kurak, fakir, kireçli ve tuzlu topraklarda yetişen kebere; hem gıda hem de ilaç ve boya sanayisinde kullanılır. Kebere, salamura yapılmadan tüketilmez.

Baharatın ve hardalın olmadığı bölgelerde, insanların iştahlarını parlatmak için kullanıldığı keberenin ismi Aramice’de "qapar" kelimesinden türemiş. Halk dilinde kebere dışında gebre otu, gerse gibi isimlerle de anılır. Batı mutfaklarındaki kebere kullanımının etkisiyle günümüz lisanında “kapari” olarak yer alır.

Keberenin Osmanlı mutfağında 14. yüzyılda sirke ve adamotuyla beraber kullanıldığı bilinir. Osmanlı saray mutfak defterlerine göre kebere ve çiçeğinin salamurası Çorum’un Osmancık ilçesinden sağlanırmış. Kaynaklarda kebere aşı yemeğinden bahsedilir fakat yapımı hakkında henüz fazla bir bilgi yoktur. Şifa yönünden uzmanlarca çok faydalı bulunan kebere, Ege ve Doğu Akdeniz kıyılarında halk mutfağında kullanılıyor. Türkiye aynı zamanda önemli bir kebere üreticisidir.
Kapari Tarator
Malzemeler
30 g kapari
10 g ceviz
20 ml süt
5 g sarımsak
10 cl zeytinyağı
20 g kurutulmuş ekmek içi
Tuz
Tane çekilmiş karabiber

Hazırlanışı
Kurutulmuş ekmek içini sütle ıslatın, daha sonra kalan malzemelerle karıştırıp robottan geçirin. Servis yapılırken üzerine zeytinyağı ve tercihe bağlı ince doğranmış dereotu ilave edebilirsiniz.
Kaparili Lagos Buğulama
Malzemeler
100 g lagos balığı
20 g kapari
20 g kırmızı soğan
20 g rezene kökü
5 g sarımsak
5 g dereotu
5 g maydanoz
Deniz tuzu
Tane karabiber

Hazırlanışı
Ayıklanmış lagos balıklarını küp şeklinde doğrayın. Rezene sapı, sarımsak ve kırmızı soğanı daha önceden ısıtılmış tavada zeytinyağı ile kavurun. Soğanlar piştikten sonra balıkları ekleyin. Balıkların rengi dönünce önce tuz ve karabiberi koyun, daha sonra su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp yaklaşık 10 dakika pişirin. Servisini ise maydanoz ve dereotu ekleyerek derin bir kâsenin içinde yapın.
Kaparili Kabak Kayığı
Malzemeler
50 g beyaz peynir
10 g un
2 adet kabak
5 g dereotu
5 g maydanoz
5 g yeşil soğan
Tuz
Karabiber
20 g kapari
10 cl zeytinyağı
5 g sarımsak

Hazırlanışı
Kabakların birini rendeleyin, diğerini ise uzunlamasına kestikten sonra içini temizleyin. Taze baharatlar ile yeşil soğanı ince ince doğrayın. Tüm malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırıp kayık şekli verdiğiniz kabağın içerisine doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika pişirin.

Kaynak: Sky Life Nisan 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...