Sevdiğim:Kara Gözlü Chopin

Sevmek nedir? Sevgili nedir? Kim tam anlamı ile evrensel cevaplar verebilir ki? Yüreğimizin kim için nasıl çarptığının tarifi ne kadar zordur.
Sevmek ve sevilmek insanlık tarihinin en temel sorunudur. Buradan nice mutluluklar nice hüzünlü hikayeler çıkar karşımıza, her nereye bakarsak. Tarihin arka plan rengi sevgi ile boyalıdır. Sevmeden, sevilmeden kaynaklı tutkular, arzular, nefretler, hüzünler, zaferler, yıkımlarla doludur mazi.
Sevgide en izdiraplı olan sevdiğini gösterebilmek ya da sevildiğini anlayabilmek konusundadır. Nice hayatlar bu uğurda çileli yollarda tüketilmiştir. Kimisinden gıpta ile bakılan kimisinde ise acılarla dolu yaşam hikâyeleri kalmıştır.
Sevgi uğruna dağlar delinmiş, inzivalara çekilinmiş, ülkeler fethedilip, imparatorluklar yıkılmıştır. Hayatlar en güzel çağında son bulmuş ya da bir yastıkta bir ömür beraber geçmiştir. Nice şiirler, hikâyeler, efsaneler yazılıp nice inanılmaz yapıtlar üretilmiştir.
Günümüz hızlı, basit ve anlamsız hayat biçimi içinde sevgi ve sevgi ifade biçimleri de yapaylaşıp, sanal bir hal alıp hiçbir değeri ve edebiliği kalmamıştır. Sevgi başkalarının gözünden ve metalaşmış biçimlerle anlatılmaya başlanmıştır.
Her şeyi ticarileştiren günümüz tüketim toplumu uyduruk bir 14 Şubat günü anlayışı ile “Sevgiyi” yüreklerden, gözlerden ve sözlerden çıkarıp ambalajlara, değerini de üstündeki etiketlere taşımıştır. Sevgi artık bir gösteriş ve imaja bağımlı bir tutsak olmuş, insanların yüreğinde ki çarpıntı yaratan canlılığını yitirmiştir.
Sevginin en güzel ve en zarif şekillerinden biri olan şiir kopyala/yapıştır şeklinde geçmişin hazinelerinden beslenen bir yola girmiştir. Ancak nadirde olsa günümüzde, yürekten gelen kelimelerin sevgi nehrindeki yolculuğundan sonra satırlara düşen dörtlüklerine rastlamak hala mümkün.
“lool sevgiliye” geçmiş romantik dönemleri hatırlatan ve doğrudan sevgiliye adanmış bir şiir kitabı. 2010 yılında Sokak Kitapları Yayıncılık’tan çıkan bu kitabın en özel şiirlerinden biride yazımıza uygun düşen “Sevdiğim”.
Sevmenin ve sevilmenin yüreklerde çarpıntılar yaptığı, yanaklarda mahcupluklar oluşturduğu güzelliklerin tekrar yaşanacağı; Her karakıştan sonra canlanan doğa gibi, ruhlarımızdaki bu griliklerin yerini rengârenk kıpır kıpır günlere bırakacağı ümidi ile sevgi dolu günler diliyoruz.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...