Karadayı: Maziden Gelen Tatlı ve Sert Esinti

Karadayı farklı ve başarılı bir dizi. Pazartesilerin tüm sıkıcılığını keyifli bir bekleyişe çeviren yapım. Konusu, oyunculuğu, dekoru, ışığı, yönetimi v.d açılardan tatmin edici ve hayranlık uyandırıcı bir seviye yakalamış. Oyuncuların çoğunluğu tanınmış ve sürekli ekranda olmalarına rağmen, oynadıkları karakterleri tam anlamı ile bizlere yansıtabiliyorlar. Dizideki uyum seyir zevki olarak izleyiciyi de sarıp, dizi ile bizler arasında sürükleyici bir bütünlük sağlıyor.
Tüm oyuncuların başarılı performanslarını övmekle beraber beklentilerin üstüne çıkan ve bizlere farklı bir seyir deneyimleri yaşatan Savcı, çocuk oyuncu, komiser Yasin ve Mahir Kara’ya ayrı bir paragraf açmak gerekir. Tekrar belirmek isteriz ki diğer oyuncular ustalık düzeyinde başarılı canlandırmalar yapmakta ve rollerinin hakkını fazlası ile yerine getirmektedirler. Burada paragraf açtığımız konu, beklentilerimizi ve oyuncuların kişisel standartlarını bir üst çıtaya taşıdıklarını düşündüğümüz performanslarıdır.

Öncelikle savcıdan başlamak isteriz. Karakterin kendine has davranış kalıpları ve konuşma jargonu başarılı ve tutarlı bir şekilde oluşturulmuş. Yapacağı hareket bilinir hale gelmiş ve karakterin gerçekçilik algısı üst seviyeye çıkarılmış. Dizinin en kötü ve en onursuz kişilik özelliklerine sahip bu karakter, beklide en tutulan ve en keyif vereni olmuştur.
Çocuk oyuncu izleyiciyi rahatsız etmeyen, duygu sömürüsüne kaçmayan bir çizgide saflığı, çaresizliği ve ümidi çok güzel rol etmektedir. Duruş biçimi, konuşma stili rolün zorluğu karşısında bir eziklik ve abartı göstermemektedir.
Daha yeni popüler bir rolden çıkıp bu karaktere bürünen Yasin Komiser, ilk bölümlerdeki göz aşinalığı problemini aşıp buradaki rolüne bizleri adapte etmeyi başardı. Tek düze bir oyunculuktan uzak, farklı rolleri, farklı karakter özelliklerini çok başarılı bir şekilde canlandırabilen Yasin komiser bizleri rolün gerçekçiliğine inandırabildi.
Oyunculukta çok zorlu fakat çok şanslı bir süreçten bu noktalara gelen Mahir Kara bu dizide oyunculuğunu bir üst sınıfa çıkarmıştır. Diğer rollerin ezici bir kanıksanmışlığını yıkıp, kendini bizlere Mahir Kara olarak kabul ettirebilmek, üst seviye bir performansı gerektirmektedir. Mimikler açısından göz ve gülümsemeyi yerinde ve kararında kullanan oyuncu seyirci ile çok güçlü bir bağ kurabiliyor.
Ayrıca dekor, renkler, ışık dönem özelliklerini yansıtan, bizleri o günlere sürükleyen etkinliğe sahip. İnsani ilişkiler, sosyal hayat ve sıcak mahalle havası başarılı bir şekilde yansıtılmıştır.
Güncel bir konu olan 14 Şubat baskısından yola çıkarak O günler ile günümüz toplumsal değerlerini karşılaştırırsak, günümüzün yapay, sanal, anlamsız yaşam tarzı ile o günülerin sıcacık, samimi ve gerçekçi dünyasını görürüz.
Sevmenin, sevilmenin, adaletin, vefanın, fedakârlığın kısaca tüm insani olan değerlerin günümüzde nasılda kayıp olup anlamsız ve değersiz bir duruma geldiğini görürüz. Aynı zamanda günümüzdeki bu olumsuz tablonun tohumlarının o günlerde atıldığını ve sonuçlarının bizleri nasıl etkilediğini de görebiliriz.
Y a da hiçbir düşünceye hiçbir yargılamaya dalmadan, pazartesileri iple çekip, keyifle televizyonun karşısına geçip Mahir ile Feride’yi; Savcı ile pis işlerini; Nazif Kara ile adaletin zor yolculuğunu; Yasin komiseri ve dönüşümünü ve de geçmişin hüzünlü, sıcak ortamını seyre dalarız.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...