Zirvedeki Türk: Tunç Fındık

8 bin metrenin üzerindeki 7 zirveye tırmanmayı başarmış tek Türk dağcı olan Tunç Fındık ile dağcılıkta bir dünya rekoru olan 14x8000 hedefini sorduk.
14x8000 nedir?
Yeryüzünde 8 bin metreyi aşan 14 tane dağ var. Çin, Nepal ve Pakistan üçgenindeki bu dağların yükseklikleri, 8 bin 30 ile 8 bin 850 metre arasında değişiyor. Bu zirvelerin hepsine ulaşmak bir tür dağcılık olimpiyatını tamamlamak anlamına geliyor. Dünyada bu seriyi tamamlayabilen sadece 30 kadar insan var. Ben de yolun yarısına geldim. Bunu başaran ilk Türk olmak istiyorum.
En son K2’yi aştınız? Söylendiği gibi en zoru muydu?
Evet, K2 zor bir çıkış oldu. Diyebilirim ki, Makalu ve Kanchenjunga dağlarıyla beraber çıktığım en zor 8 binliklerden oldu. K2, Everest ile mukayese edilemeyecek kadar zor bir dağ. Hava ve tırmanış koşulları istikrarsız, çığ riskleri yüksek. 5 bin 200 metreden zirveye yani, 8 bin 611 metreye dek neredeyse 4 kilometre yükseklikte dik bir buz ve kaya tırmanışı yapılıyor. K2 benim sekizinci 8 bin metre üzeri dağım oldu. 2009’daki  ilk tırmanış denememde hava ve ekip sorunları nedeniyle zirveye ulaşamamıştım. Tabii, K2’ye acemi bir dağcı olarak gitmedim. K2’nin bizim tırmandığımız güney sırtı olan Abruzzi rotasından 2008 yılından beri zirve yapılamıyordu ve 2008 çıkışında da 11 kişi yaşamını yitirmişti. Biz, 31 Temmuz günü 22 kişi değişik saatlerde zirveye ulaştık ve sağ salim geri indik. Aynı gün bu kadar kişinin zirveye çıkması K2 tarihinde bir ilk oldu.
Sırada ne var?
Bahar 2013’de Tibet’teki 8 bin 13 metrelik Shishapangma ve sonbaharda ise Nepal’deki 8 bin 163 metrelik Manaslu Zirvesi var. Yazın ise Güney Amerika’da, Peru’nun 6 bin metrelik dağlarında teknik buz ve kayada tırmanış planım var.
14. zirveye ne zaman ulaşacaksınız?
Tabi bu sponsora ve desteğe bağlı bir şey. Çünkü 14x8000 her şeyden önce maliyetli bir maraton. 8 bin metreyi aşan ilk zirveye 2001 yılında ulaştım. Ancak 14’lük seriye, 2006’daki üçüncü 8 binlik zirvemden sonra başlamaya karar verdim ve altı yılda sekiz zirve geride kaldı. Kalan altı zirveye ulaşmak için sanıyorum dört-beş senelik bir süre var önümde. Yılda iki ya da üçten fazla 8 binlik dağa tırmanamıyorsunuz. Çünkü bu tür bir dağda zirve yapmak en iyi ihtimalle iki ay sürüyor. Ayrıca mevsim şartları da çok önemli. Mesela Nepal Himalayaları’ndaki 8 binlik dağlara tırmanmak için bahar aylarını beklemeniz gerekiyor. Pakistan’da ise sadece yaz döneminde tırmanış yapabiliyorsunuz. 
Türkiye’de sizi heyecanlandıran dağları sorsak?
Avrupa Alplerini andıran Toroslar, Türkiye’de dağcıların en çok ilgisini çeken yerlerden biri. 4 bin metrenin üzerinde zirveleri ve tırmanış için uygun geniş yüzleriyle ilgi çeken bu silsilenin en gözde noktaları, Dedegöl ve Aladağlar. Orta ve Batı Toroslar’da bugüne dek 300’den fazla yeni rotanın ilk tırmanışı gerçekleştirdim. Aladağlarda 50 rota adlı kitabımın İngilizce çevirisi de yayınlandı. Bu kitap, dünya dağcıları için de önemli bir kaynak halinde geldi.
Kısa Hayat Hikâyesi
1972 yılında Ankara’da doğan Tunç Fındık, İlk, Orta ve Lise öğrenimini TED Ankara Koleji’nde bitirmiş, Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 1993 yılında mezun olmuştur. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu’nda Turizm alanında öğretim görevlisi olarak üç yıl çalışmış ve profesyonel dağcı – dağ rehberi olarak çalışmak üzere akademik hayatına son vermiştir!
Doğa sporlarına 1983 yılında başlayan sporcu, bu dönemde İzcilik ve Kampçılık ile uğraşmış; 1990 yılından sonra mağaracılık ve dağcılığa yönelmiştir. Bilkent Üniversitesi DOST dağcılık ve doğa sporları topluluğunun yanısıra Hacettepe Üniversitesi Dağcılık Kulübü HÜDDOSK’ta eğitmenlik yapıp kulüp tırmanışlarına liderlik etmiş, Türkiye Dağcılık Federasyonu bünyesinde yurt dışı yüksek irtifa faaliyetlerine katılmıştır.
Lisanslı bir dağcı olarak, Türkiye Dağcılık Federasyonu’nun 1996 tarihine kadar olan faaliyetlerinde kamp müdürlüğü, eğitmenlik ve teknik danışmanlık görevlerini yürütmüş olan Tunç Fındık, AKUT Arama Kurtarma Derneği üyesidir.
Tunç Fındık, dağcılık ve doğa sporlarıyla ilgili birçok kitabın İngilizce – Türkçe çevirisini yapmıştır.
KİTAPLARI
·         Aladağlar’da 50 rota
·         Kaçkar Dağları
·         Tanrıların Tahtına Yolculuk- Everest Tırmanışımın Hikâyesi
·         Karakurum’da 80 gün
·         Kış Dağcılığı- Teknikler ve Taktikler

Yaklaşık 40.000 adet dia ve dijital fotoğraftan oluşan bir arşivi bulunmaktadır. Doğa sporlarıyla ilgili dergilerde düzenli olarak dağcılık ve tırmanışla ilgili yazıları yayınlanmaktadır.
Türkiye ve yurtdışında 600 kadar dağın zirvesine çıkmış olan Tunç Fındık, özellikle orta/batı Toroslar ve Doğu Karadeniz Kaçkar Dağları’nda 170 kadar yeni rotanın ilk tırmanışlarını gerçekleştirmiş ve birçok kısa geleneksel kısa tırmanış rotasının da ilk çıkışlarını yapmıştır. Yurtdışında Nepal, Tibet/Çin, Pakistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Fransa ve İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Arjantin, Tanzanya, Kenya, Rusya Federasyonu ve İskoçya’da tırmanışlar gerçekleştirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...