İktisada Giriş: Aşk

İktisat teorilerinde bir şeyleri sabitlemeden sağlam ve bilimsel sonuçlara ulaşmak imkânsızdır. Arşimet’in “Bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım” değişi gibi iktisatçılarda “O, Bu, şu sabitken şu olabilir, bu olabilir” diye beklentilere kapılırlar. Şu anki şartlarda bu iki tarafında dediklerinin gerçekleştiği fiiliyatta pek görülmemiştir. Gerçek hayatta keşke istediğimiz şeylere ulaşabilmek için bazı şeylerin “Ceteris Paribus” olmalarını sağlayabilseydik! Keşke iktisat dersleri daha eğlenceli ve daha katılımcı olsaydı! Keşke iktisat mezunları kendi alanlarında çalışabilselerdi! Ve daha pek çok keşke oluşur hayatımızın gidişatı içinde. Bunlara yanarak ve Ceteris Paribus sanarak yaşarsak maalesef ki hiçbir teori bizim sosyal, ekonomik, fizyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarımızı karşılamaz.
Bu keşkelere yanmadan kendi gerçek dünyasında yaşam faaliyetini sürdürenlool sevgiliyeisimli kitabın yazarı aşkı, iktisadı, hayalleri ve gerçekleri bir şiirde harmanlayarak sıkıcı bir ders saatinde faydalı bir iç dünya yolculuğuna çıkmıştır. Bu yolculuğu kağıda dökerek bizlerle paylaşma erdemini göstererek pek çok iktisat teorisini de yanıltmayı başarmıştır.
Bize düşen, hiçbir ön yargı ve beklentiye girmeden, bu dizelerde aşkın ve bilimsel düşüncenin hezeyanlarında kısa bir yolculuğa çıkıp, “an”ın tadına varıp, şu ölümlü dünyadaki kısacık hayatımıza küçücük bir keyif katmaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...