Ayakkabıları çok sıkıyordu yerini beyaz adama vermedi


1 Aralık 1955 günü Rosa Parks işten pek yorgun ayrılmıştı. Otobüse ön kapıdan binip 10 cente biletini aldıktan sonra, arka kapıdan tekrar bindi ve siyahlara ayrılan koltukların en ön sırasına oturdu. Üç durak sonra beyaz bir adam bindi otobüse, ancak yer olmadığı için ayakta kalmıştı.
Sürücü, Rosa Parks ve diğer üç siyaha "O koltukları boşaltın" diye seslendi. Diğer üç siyah, şoförün talimatına hemen itaat edip kalktılar. Parks kalkmadı ve sonunda tutuklandı. ABD’nin güney eyaletlerinden Alabama’da meydana gelen olay, yani Parks’ın otobüsteki direnişi ayrımcılığa karşı siyah hareketini ateşleyen ilk kıvılcım oldu. Siyahlar otobüs işletmesini boykot hareketi başlatmış, bu hareketin başına da ileride adı bir efsane olacak Martin Luther King getirilmişti. Parks’ın şikâyeti ve boykot sayesinde Yüksek Mahkeme, otobüslerde siyahlarla beyazların oturduğu yerleri ayıran kanunun anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.
O günlerde 42 yaşında olan Parks ileriki günlerde şöyle diyecekti: "O an, bir insan ve bir yurttaş olarak hangi haklara sahip olduğumu öğrenmek istedim... Ayrıca ayakkabılarım da çok sıkıyordu."
Yorum
Yıl 1955 Yer Amerika! Bir kadın renginden dolayı otobüsteki boş koltuğa oturamıyor. Yaşlı, özürlü, hasta ya da çocuk olabilir. Yüzyıllar boyu yasalarla aşağılan, ezilen ve yok sayılan bir halk.Yıl 1955...
Bizse hala kendimize kolayca yaftalar yapıştırıp, yakıştırılan her türlü insanlık dışı ve aşağılık davranışları tartışıyoruz. Biz hala Emre'nin maçtaki sözlerini tüm ulusa , Ermenilerin yalanlarını şanlı geçmişimize mal edip etmemeyi tartışıyoruz. 
Daha düne kadar bu insanlık dışı uygulamaları yapanlar, ırkları yok edenler, dünyayı yaşanmaz hale getirenler mi bizi buna zorlayacak. Biz ki savaş alanlarında bile düşmanın onurunu baş tacı eden bir milletken niye bunlarda gerçeklik payı ararlar bazılarımız ve yıllardır bitmeyen kapsamlı bir kampanya ile Milletimizin biliçaltına kazırlar. 
Bu haberden çıkarılacak pek çok ders var hem kendi adımıza hem de insanlık adına. Ancak en önde geleni hiç bir ulus kendi ayıbı ile yüzleşmeden, yaptıklarının hesabını vermeden başkalarına yargıçlık yapamaz.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...