Nimete Saygı Açlığa Çare!

Tolga Zengin'in İspanya'da ki Bilbao maçında seyircilerin kendisine attığı ekmeği yerden alıp, öperek alına koyma ritüeli, yeni yılda İspanya basınınca geçen yılın en iyi fotoğraflarından biri olarak seçildi.
Bu haberin içeriğinde konu ile ilgili olarak Tolga'nın yapmış olduğu "Ekmeğe saygı ve Somali'deki aç insanlar" vurgulu açıklaması konu hakkında biraz daha ayrıntılı düşünmemize yol açtı.
İnternet üzerinde yapmış olduğumuz araştırmalarda vardığımız her sayfa bizi biraz daha üzdü, gelecek adına, insanlık adına biraz daha endişelendirdi.
Kısaca dünyada;
·         Dünya Nüfusunun %16 aç. 1.000.000.000 (Bir Milyar)
·         Gelişmiş ülke insanları gelirlerinin % 17'sini, geri kalmış ülke insanları %80'ini gıdaya harcıyor
·         Bir insanın günlük açlıktan kurtarılma bedeli 0,25cent civarı
·         Amerika'nın ırak savaşı maliyeti 1.000.000.000.000 $ (Bir trilyon)
·         Irak savaşında ölen siviller 113.000 (bilinen)
·         Açlığa çare olarak sunulan GDO'lu ürünler patentli ve ticari
·         GDO Patentlerinin tamamına yakını ABD'li bir firmanın
·         Bu firma yaptığı kontratlarla köylüleri kendine mahkûm ediyor
·         GDO'lu tohum kullananlar başka bir tohumla tarım yapamıyor.
·         2004/2006 yıllarında Yüz binlerce Hintli çiftçinin intiharı
Ve daha neler! Kısa bir sürede internet üzerinde yapılacak olan "açlık, Hintli çiftçiler, GDO v.b" arama terimleri sonucunda karşınıza çıkan acımasız gerçekler.
İşte bu resim gelecek adına güzel bir değer, umut ışığı. İspanya basınınca da ön plana alınıp değer görmesi Avrupa medeniyeti adına da sevindirici.
Açlık toplumların başına gelebilecek en ağır felakettir. Büyüklerimizin "Allah Kimseyi açlıkla terbiye etmesin" düsturu ile büyüyen neslimiz acı tecrübeleri hatırlamaz.
Geleceğimiz için "Nimete Saygı" kavramına sıkı sıkıya sahip çıkmalı, tarımsal alanlarımızı sinsi ve tehlikeli yabancı istilasına bırakmamalıyız. Her türlü haşerenin, zararlının doğada mutlaka bir çaresi var iken, bu sinsi tehlikenin çaresi çok zordur. Nimete saygı bizleri Somali’deki açlıktan, tarımsal alanlarımıza sahip çıkma da Hintli çiftçilerin felaketinden korur.
Bu hayati konuda biz vatandaşlar kadar hatta daha fazlası siyasetçilere, yöneticilere, yetişmiş insanlara, Medyaya ve Sivil toplum kuruluşlarına çok önemli sorumluluklar düşmektedir.
Tolga Zengin'e yapmış olduğu bu onurlu ve insani davranış için tekrar teşekkür eder, insanlığın nimet olgusuna karşı daha duyarlı ve saygılı bir bilinçe kavuşmasını temenni ederiz.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...