RIBA Ödüllü LOFT Bahçe Gururlu


LOFT Bahçe projesi ile Uluslararası RIBA Mimarlık Ödülüne layık görülen Tabanlıoğlu Mimarlık, ödül coşkusunu İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosu Jessica M. Hand himayesinde gerçekleşen özel geceye katılan seçkin davetlilerle paylaştı.
RIBA - Royal Institute of British Architects (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü), 2005 yılından bu yana dünyanın her yerinde RIBA üyeleri tarafından gerçekleştirilmiş olan projelerinin mükemmelliğini değerlendiriyor. Bu yıl ödüle Foster and Partners, Zaha Hadid ve David Chipperfield gibi ünlü mimarlara ait 13 proje layık görüldü. Murat Tabanlıoğlu ve Melkan Gürsel Tabanlıoğlu’nun liderliğinde çağdaş projeler geliştiren Tabanlıoğlu Mimarlık, "Loft Bahçe" ile RIBA ödülüne layık görülen bu 13 proje arasında yer aldı. Tabanlıoğlu Mimarlık bu başarı ile aynı zamanda RIBA ödülü alan ilk Türk firma oldu.
Tabanlıoğlu Mimarlık’ın bu başarısı onuruna, İngiltere’nin İstanbul Başkonsolosluğu’nda, ödüllü Loft Bahçe projesinin de sergilendiği bir resepsiyon düzenlendi. Geceye, Loft binasını yaptıran Akfen’in Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Murat Tabanlıoğlu, Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ile iş ve sanat dünyasından çok sayıda seçkin davetli katıldı.
"Siz Çizin, Biz Yapalım"
Açılış öncesi ödül süreci hakkında Murat ve Melkan Tabanlıoğlu kısa bir değerlendirme yaptı. Murat Tabanlıoğlu, "Burada binanın yapılması önemli. Burası bulvarın üzerinde ilk konut projelerinden biri. Bu projenin bir ilki var, Loft 1. Bu proje loft 2. Loft 1 çok iyi yapıldığı için arkasından Loft 2 yapılmasına karar verildi. Daha sonra İngiliz Kraliyet Mimarlar Odası bu projenin ödül almasını istedi. Türkiye’den de tek ödül bu esasında. Bu yüzden çok önemli. Biz de bu ödülü, İngiltere’nin İstanbul’daki temsilciliği olan bu binada kutlamak istedik. Bu binayı da biz restore etmiştik" dedi.
Organizasyonda bir konuşma yapan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığı Loft Bahçe projesini hayata geçirmiş olmaktan gurur duyduğunu belirterek, mimarlara, "Siz çizin, biz yapalım" dedi. Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ise açılışta yaptığı konuşmasında, "Ödülün 2005 yılından itibaren dünyada RIBA üyesi mimarların eserlerini mükemmelikle onurlandırıyor. Bu sene Sağlam ve Akfen ile yaptığımız Loft 2 binası da ödül almaya hak kazandı. Bunun için bu akşam buradayız" dedi.
Gecede ayrıca, Loft Bahçe projesini anlatan ve Mental Klinik tarafından hazırlanan video gösterimi de yapıldı ve videoda binada yaşayanlara yer veriliyor.
Loft Bahçe’de Oturanlar Gururlu
Loft Bahçe konutlarında yaşayanlar ise ödülden dolayı gururlu olduklarını belirtiler. İpek Demirci, "Herkesin evi kendi cennetidir. Aynı zamanda sizin bu kadar önem verdiğiniz bir yerin, böyle mimari bir ödüle layık görülmesi çok gurur verici. Burada evimiz için bulunuyoruz" dedi.
Geceye katılan ve Loft Bahçe’de ev sahibi olan Betül Soylu, "Aslında biz Ankara’da oturuyoruz. Ama İstanbul’da yerleşmek üzere de küçük bir evimiz olsun istedik. Lakin küçük olmadı bu. Süper bir yerde oturuyoruz. Çok şanslıyız. Teşekkür ediyoruz, emeği geçen herkese, mimarlara da" diye konuştu.
Alişan Soylu ise Loft Bahçe’nin ödül almasının gayet doğal olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti: "Tabanlıoğlu, kendini ispat etmiş bir mimarlık ofisi. Yaptığı eserlerin hepsi ortada. Evin kullanımı, merkezi oluşu, her şeyi ile süper. Biz çok memnunuz, onlara da hayırlı olsun bu ödül. Çok mutluyuz öyle bir yerde oturduğumuz için."
Jürinin LOFT Bahçe Değerlendirmesi
RIBA ödülünün; Bob Allies, Gianni Botsford, Alison Brooks, Tony Chapman, Peter Clegg, Paul Finch, Murray Fraser, Philip Gumuchdjian, Deborah Saunt, Bill Taylor ve Cindy Walters’dan oluşan jüri heyeti; Loft Bahçe projesini "Mies-vari kule modelinde ele alınan 21 katlı konut yapısı, ana biçimine ustaca müdahalerle esnek bir yaşam formuna dönüştürülmek suretiyle, zarifçe insani ölçeğe taşınmış. Yüksek kotlarda yeralan avlu-bahçeler, çıkmalar şeklinde yerleştirilen cumbalarla dengelenerek cepheye gömülmüş ve bu hareketlilik, cephedeki dolu-boş dengesini güçlendirmiş. Plan ve kesitlerin organizasyonu, alternatif konut biçimleri ve bazıları yatayda avluların çevresinde, bir kısmı ise dikeyde iki kat yükselerek geniş bir mekansal çeşitlilik sağlamış. İç mekanlarda ise tasarımcılar, endüstriyel loft estetiğini cesur bir tutku ile sergilemiş; brüt beton, çelik ve ahşap kullanılan alanlarda alt yapının saklanmaması tercih edilmiş. Loft Bahçe, ustaca kişiselleştirilen bir tipoloji içinde zarafet ve ’sınır’ın uç ifadesi olmayı başarmış" değerlendirmesi ile ödüle layık görmüştü.
Geçtiğimiz Ekim ayında Londra’da düzenlenen törenle ödüllendirilen Tabanlıoğlu Mimarlık’ın Loft Bahçe projesi, sergilendiği bu özel geceye de damgasını vurdu.
2011 Yılı Uluslararası RIBA Ödülüne Layık Görülen 13 Proje:
  • Loft Gardens, Istanbul, Türkiye - Tabanlıoğlu Architects
  • Laboratory Building, Basel, İsviçre - David Chipperfield Architects
  • Guangzhou Opera House, Çin - Zaha Hadid Architects
  • Galleria Centercity Department Store, Cheonan, G. Kore - UN Studio
  • Masdar Institute, Masdar City, Abu Dhabi, BAE - Foster and Partners
  • Boston Museum of Fine Arts, Massachusetts, ABD - Foster and Partners
  • School of Arts, Singapur - WOHA
  • Alila Villas, Bali, Endonezya - WOHA
  • Stanislavsky Factory, Moscow, Rusya - John McAslan & Partners
  • Iron Market, Port-au-Prince, Haiti - John McAslan & Partners
  • North College, Rice University, Houston, Texas, ABD - Hopkins Architects Partnership
  • Virginia Museum of Fine Arts, Richmond, Virginia, ABD - Rick Mather Architects
  • Brain and Mind Research Unit - Youth Mental Health Building, University of Sydney, Australya - BVN - Bligh Voller Nield Architecture

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...