İşaret dili üniversitelerde ders oluyor

İşitme engellilerin rahat iletişim kurmalarını sağlamak amacıyla üniversitelerin tıp, hukuk, ilahiyat, hemşirelik, öğretmenlik ve tercümanlık gibi bölümlerdeki öğrenciler için işaret dili zorunlu ders oluyor.
İşaret dili üniversitelerde zorunlu ders oluyor. Amaç, işitme engellilerle daha rahat iletişim kurulmasını sağlamak. Yeni Yüzyıl, kapılarını işaret diline açan ilk üniversite oldu. Ayrıca polis ve askerin de işaret dili öğrenmesi gündemde.
 
İşitme engellilerin hastane, adliye gibi kurumlarda dertlerini anlatmada çok zorluk çektiklerine dikkat çeken İşitme Engelliler Federasyonu (İEF) Başkan Yardımcısı Muammer Ay, "Onların en çok ihtiyaç duyduğu doktor, öğretmen, avukat, hemşire ve polis gibi meslek dallarında işaret dili bilen yok. Engelli vatandaşlar ancak bir tercüman vasıtasıyla dertlerini anlatabiliyor. İşaret dili bilen tercüman sayısı da düşük olduğu için engelliler büyük sıkıntı çekiyor." diyor. Ay, bu soruna en iyi çözümün öğrenciler mezun olmadan ders programlarına işaret dilinin eklenmesi olduğunu dile getiriyor. Federasyon, bu amaçla üniversitelerle görüşmeye başlamış.
 
Yeni Yüzyıl, işaret diline kapısını açan ilk üniversite
 
Federasyon, işaret dili için Koç, Yıldız Teknik ve Ortadoğu Teknik üniversiteleriyle görüşme halinde. İstanbul ve Ankara'nın pilot il olarak seçildiği işaret dilinde öncelikli bölümler olarak eğitim, hukuk ve tıp fakülteleri öne çıkıyor. Birçok üniversitenin sıcak baktığı işaret dili dersine ilk olumlu cevap Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nden gelmiş. Üniversite, işaret dilini yaşlı bakımı, acil bakım, çocuk gelişimi, mütercim tercümanlık ve hemşirelik gibi bölümlerine zorunlu ders olarak koyacak. Diğer bölümlerde öğrenciler ise seçmeli ders olarak alabilecek. Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akile Gürsoy, "Avrupa'da işaret dili zorunlu ders. Türkiye ise bu konuda çok geride." dedi. 'Engelsiz Üniversite' sloganıyla yola çıktıklarını kaydeden Gürsoy, engelli öğrencilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla işaret diline onay verdiklerini anlatıyor.
Akile Gürsoy'un engellilere yönelik çalışmalarında, annesi Dr. Nilüfer Gürsoy'un da işitme engelli olması etkili olmuş. Annesinin zorluklarının kendisini daha duyarlı kıldığını söyleyen Gürsoy, "Annem çok kitap okur, cihaz vasıtasıyla televizyon programlarını takip eder, modern teknolojiyi ve interneti rahat kullanır." diyor ve annesinin hayata küsmediğini anlatıyor. Çocukken denizkazası sonucu duyma kaybı yaşayan Nilüfer Gürsoy, filoloji eğitimi aldıktan sonra 3 dönem milletvekilliği yapmış. İşaret dili bilmeyen 90 yaşındaki Nilüfer Gürsoy, aynı zamanda 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın kızı.
 
İşaret dili dersleri, üniversitelerle sınırlı kalmayacak. İEF, polis akademileri ve sağlık meslek liseleri için çalışmalarını sürdürüyor. Beykoz'da bulunan İstanbul Boğaz Komutanlığı da işaret diline yeşil ışık yakmış. Talebin komutanlıktan geldiğini söyleyen Muammer Ay, işitme engellilerin dini açıdan sorularına cevap verilmesi için ilahiyat fakültelerine de bu dersin konulması gerektiğini söylüyor. Ay, eylül ayında kursların başlayacağı müjdesini veriyor. Kurslar hızlandırılmış olarak 3 ay boyunca haftada dört saat olmak üzere temel seviyede veriliyor. Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde ise ilk etapta 120 saat verilecek. Ayrıca uzaktan eğitimle de işaret dili öğrenmek mümkün.
 
Hostesler de işaret dili öğrenecek
 
Havayolu şirketleriyle de görüşen İEF, Onur Air'den olumlu cevap almış. Engelliler uçaklarda da anlaşılamıyor. Bunun nedeni, hosteslerin birçok dil bilmesine rağmen işaret dilini bilmemesi. Bu projenin gerçekleşmesiyle uçakta iletişim kuramama problemi ortadan kalkacak.
 
İşaret diline 'evet' yanıtı üniversiteler ve hava yolu şirketleri ile sınırlı değil. Daha önce Kâğıthane Kaymakamlığı ve İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarının işaret dili dersleri almasını sağlamış. Adalet Bakanlığı, personelinin işaret dili dersi aldıracak. İEF Başkan Yardımcısı Ay, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD), Türk Psikologlar Derneği, Yapı Kredi Bankası, devlet hastaneleri ve özel hastaneler gibi birçok kurumla görüşme halinde "Eğer bu kurumlar çalışanlarının işaret dilini öğrenmelerini sağlarsa işitme engelliler için engeller biraz olsun azalmış olur." diyor.

Zaman Pazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...