Dünya Mirası Türkiye:9 Truva Arkeolojik Kenti


Homeros'un İlyada destanında yer alan Truva savaşının yapıldığı yer olarak da bilinen Truva antik kenti UNESCO Dünya Miras Listesine 1998 yılında girmiştir.
4000 yıllık tarihi geçmişi İle dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Antik Ida Dağı'nın eteklerinde, Çanakkale il sınırları İçinde yer almaktadır.
Truva'nın adı ilk olarak Homeros'un İlyada destanında Truva savaşının yapıldığı antik kent olarak geçmiştir.
Truva Efsanesine göre deniz perisi Thetis ile denizler tanrısı Okyanus'un Elektra adında bir kızları olur. Elektra Zeus'un karısı olacak ve ondan Dardanos'u dünyaya getirecektir. Dardanos'ın oğlu Truas Truad adlı kenti, Truas'ın oğlu llyos ise Truva kentini kuracaktır. Aynı yöredeki Kaz Dağı evrenin ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir ve bu yarışma Truva savaşlarının da nedenidir.
Güzellik yarışmasına konu olan güzeller Hera, Afrodlt ve Athena; hakem de Paris'dlr. Paris Afrodit'I seçer ama Afrodit'in vaadi Sparta Kralının karısı Helena'dır. Paris'in Helena'yı kaçırması savaşın çıkmasının nedeni olacaktır.
9 arkeolojik kat olduğu bilinilen Truva'da bugün kimi katlardaki ev temelleri, tiyatro, son derece gelişmiş bir tekniği örnekleyen kanalizasyon sistemi, hamamlar ve çeşitli eşya buluntularına ulaşılmıştır.
Truva'da yapılan araştırmalarda bu şehrin tarih boyunca birçok kereler kurulup yıkıldığı anlaşılmaktadır.
Truva'nın 1 'den 9'a kadar numaralanan yerleşim katları bugün bir arada görülebilmektedir.
Truvalılar, Sardis kökenli Herakleid hanedanının yerine geçmiş ve Anadolu'yu 505 yıl boyunca Lidya krallığı Candaules (M.Ö.735-718) dönemine dek yönetmişlerdir.
1871 yılından itibaren Arkeolog Schllemann'ın yaptığı kazılarda Truva'nın 9 kent kalıntısı ve 42 yapı katı ortaya çıkarılmış ve Truva hazinesi bulunmuştur.
Truva, eski kültürlerin antik hikâyelerinin izini sürmek isteyenleri bekliyor.

http://www.goturkey.com/dunya_mirasi_tr.php?content=canakkale&lng=tr

Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 2.12.1998
Liste Sıra No: 849

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...