!f 10 yıldır mahallede...Festival Filimleri Ankara'da

!f İstanbul, 17-27 Şubat tarihlerinde İstanbul, 2-6 Mart arası Ankara'da. Başka yerde seyretme imkanı olmayan pek çok bağımsız filmin yanı sıra 'Black Swan', True Grit', 'İki Kadın Bir Erkek' gibi Oscar adayları da Türkiye'de ilk kez seyirciyle buluşacak
Tipik bir Türkiye mahallesi. Yol kenarında dizilmiş sıra sıra apartmanlara, çorak sokaklara artık iyice kanıksanmış kasvetli bir hava hakim. Apartmanların arasında beliren dev bir salyangoz, görmeyi en son umacağınız şey. Ancak ‘!f 10 Yıldır Mahallede’ olduğu için İstanbul’un gündelik yaşamından bildik manzaralara böylesi beklenmedik çıkartmaların yapıldığı reklamlara alışkınız. Sonunda kendini bir kellecide bulan koyun gözü, İstanbul sokaklarında önüne geleni tokatlayan, sahibi belirsiz el, !f kampanyalarının akılda kalan temalarından bazıları... AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali (daha bildik ismiyle !f İstanbul), dönemeç sayılabilecek 10’uncu yılını ise dev bir salyangozla karşılıyor. Belki Müslüman mahallesinde salyangoz sattılarından...
Festival bu sene 17 - 27 Şubat arasında İstanbul, 2-6 Mart arasında ise Ankara’da izleyicisini geniş bir bağımsız yelpazesinden doyurucu bir seçkiyle karşılamanın hazırlığı içinde.
Malum, ‘bağımsız’ kapsamlı bir kavram. Sinema yapımını daha ulaşılır kılan teknolojik ‘açılım’ sağolsun, bağımsız sinema denince Miramax filmlerinin akla geldiği 1990’ları ise çoktan geride bıraktık. 25 Ocak gecesi Babylon Nublu’da festivalin 10. basın toplantısını gerçekleştiren Serra Ciliv ve Pelin Turgut da bunun farkında oldukları için 10 sene boyunca bağımsız addedilen filmlerle yetinmediklerini, sinemanın farklı mecralarla kaynaştığı örneklere gösterdikleri önemi de vurguladılar.
Ancak gelenek yine de baskın. !f, !f2 gibi yeni deneyimlere verdiği yer kadar 10 senedir izleyicisini mahrum bırakmadığı ‘Gökkuşağı Filmler’i, ‘Nöbetçi Sinema’ kuşağı, ‘Hit Filmler’iyle izleyicisini yine buluşturuyor. Daha önce yine !f vesilesiyle İstanbul’da ağırladığımız Bruce LaBruce’un ‘Otto’dan sonraki gay zombie filmi ‘L.A. Zombie’ Gökkuşağı Filmler’inde, Belçikalı yönetmenler Helene Cattet ve Bruno Forzani’nin Dario Argento mirasına sahip çıktıkları ‘Amner’ ise Nöbetçi Sinema kuşağında.
10. yıla özel retrospektif bölümünde ‘Donnie Darko’ ve ‘24 Saat Parti İnsanları’ gibi !f klasiklerini bir kez daha beyazperdede göreceğiz. Festivalin her sene getirmeyi âdet edindiği kült isimlerin bu seneki temsilcisi ise gerçeküstü başyapıt ‘El Topo’nun yaratıcısı Alejandro Jodorowsky. Şilili yönetmen ‘!f Kült’ bölümünde gösterilecek ‘Santa Sagre’si eşliğinde İstanbul’da ağırlanacak, hayranları tarafından dünya gözüyle görülecek.
Keş!f
!f İstanbul’un dört senelik yarışma bölümü ‘Keş!f’in keşfimize sunduğu filmler iştah kabartıcı. En azından önceki festivallerde aldığı yorumlar hesaba katılırsa. Yönetmen İlksen Başarır’ın senaryo ortağı ve daimi oyuncusu Mert Fırat’la ‘Başka Dilde Aşk’tan sonra çektiği ikinci filmi ‘Atlıkarınca’ daha çekim aşamasından itibaren merak uyandırıcı bir filmdi örneğin. Hem ilk film ‘Başka Dilde Aşk’ın hafızalarımızdaki yeri hem de çarpıcı teması (ensest), ‘Atlıkarınca’yı !f yarışmasının en dikkat çekici filmlerinden biri yapıyor.
Tamamıyla Grönland’da çekilen ilk uzun metrajlı film ‘Nuummioq’, Cannes ve Sundance’ten olumlu referanslarla !f izleyicisinin karşısında. Yine Cannes’dan referans sahibi Michelangelo Frammartino filmi ‘Dört Defa’, bir keçi çobanının dingin rutinini gerçeküstü bir doğal döngü hikayesine çıkış noktası yapıyor. Costa Gavras’ın oğlu Romain Gavras, ilk uzun metrajlı filmi ‘Bizim de Günümüz Gelecek’te, sıradışı kahramanını, manipülatif psikiyatrist karakterini Vincent Cassel gibi bir yeteneğe emanet ederek inandırıcılığı sağlıyor.
Tabii Vincent Cassell’in sivri karakterleri oynamadaki becerisine daha da vâkıf olmak için ‘Siyah Kuğu’ya, dolayısıyla !f’in en popüler bölümlerinden ‘Hit Filmler’e bakmak lazım.
Hit Filmler
Fazla söze gerek yok. !f’in ‘Hit Filmler’i bildiğiniz gibi. ‘Siyah Kuğu’, ‘İz Peşinde’ ve ‘İki Kadın Bir Erkek’ gibi Oscar adayları, ‘Gerçeğin Parçaları’dır, ‘Hayali Aşıklar’dır, şöhreti kendisinden önce buralara ulaşan filmlerin varlığı, ‘Hit Filmler’i !f’in bileti en çabuk tükenecek bölümlerinden biri yapacak muhtemelen. 25 Şubat’ta gösterime girecek olsa da, Darren Aronofsky’nin gayet ‘camp’ ve eğlenceli bale / korku karışımı olay filmi ‘Siyah Kuğu’sunu bir an önce, yerinde, büyük perdede seyretmek isteyenlere duyurulur. Coen Biraderlerin John Wayne’li, 1969 yapımı ‘İz Peşinde’yi Jeff Bridges’la güncelledikleri western ‘İz Peşinde’ 10 Şubat’ta Berlin Film Festivali’ni açacak, ertesi haftaysa İstanbullu !f’çilerin karşısına çıkacak. Lisa Cholodenko’nun Sundance’den önce en iyi film ve kadın oyuncu (Annette Bening) kategorilerinde Altın Küre’ye sonra da dört dalda Oscar adaylığına uzanan filmi ‘İki Kadın Bir Erkek’, eleştirilere bakılırsa, sinemada yapılması en zor şeylerden birini, aile bağlarını layığıyla mercek altına almayı başaran filmlerden. Julianne Moore’la Annette Bening’in canlandırdığı lezbiyen çiftin çocuklarının, sperm donörü biyolojik babalarını bulmalarıyla gelişen olaylar, aile temalı filmler külliyatına şimdiden esaslı bir katkı sayılıyor. ‘Sinemanın yaramaz çocuğu’ tabirini uzun zamandır hapsolduğu klişe sınırlarından kurtaran, 21 yaşındaki yetenek Xavier Dolan’ın ‘Annemi Öldürdüm’den sonraki ikinci filmi ‘Hayali Aşıklar’ da yönetmenin hatrına ilgi gösterilmesi elzem hit filmlerden.
Açılmaya devam!
Daha önce yine !f vesilesiyle İstanbul’da ağırladığımız Bruce LaBruce’un ‘Otto’dan sonraki gay zombie filmi ‘L.A. Zombie’ ‘Gökkuşağı Filmler’inde, Belçikalı yönetmenler Helene Cattet ve Bruno Forzani’nin Dario Argento mirasına sahip çıktıkları ‘Amner’ ise ‘Nöbetçi Sinema’ kuşağında gösteriliyor. Geçen sene başlanan ve Kürt sinemasının son örneklerinden bir seçki sunmayı hedefleyen ‘Açılım’ bölümü, 10. !f’te de ‘Açılıma Devam’ başlıklı gösterimle takip ediliyor. Festivalin bu seneki açılım filmleri ‘Kandil Dağları’, ‘Ağrı Dağı’nın Kadınları’, ‘Sözdar, Sözünü Yaşayan Kadın’ ve ‘Zare’. Tematik yakınlık uğruna ‘Açılıma Devam’ bölümüyle beraber anılması gereken bir diğer !f etkinliği ise Sundance destekli ‘Film Forward:
Sundance Film Festivali ile ortak çalışma !f İstanbul, üç yıl süren görüşmeler sonucu dünyada 12 şehirde yürütülen ‘Film Forward: Kültürel Diyaloğu Geliştirmek’ projesinin ortaklarından biri oldu. Festival, proje kapsamında !f izleyicilerini Sundance Lab ile tanıştırıyor. ıstanbul’a gelecek olan Sundance ekibi ve Hollywood senaristleri kendini geliştirmek isteyen senaryo yazarları ve bir senaryonun film haline getirilmesi konusundaki mutfak bilgilerini geliştirmek isteyen meraklılar için panel, sunum ve atölyeler gerçekleştirecek. Proje kapsamında 12 şehirde aynı anda gösterilecek bir film seçkisi de var. Bu önemli seçkide yer alan filmlerden birisi olan ‘Amreeka/Amrika’nın yönetmeni Cherien Dabis ve ‘Afghan Star/ Afgan Star’ filminin yönetmeni Havana Marking ıstanbul ve Ankara’da film gösterimlerine katılacak.
Radikal ERMAN ATA UNCU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...