Dünya Mirası Türkiye:3 Çorum Hattuşaş:Hitit'in Başkenti


Açık Hava Müzesi
ilkçağ’da Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş 1986 yılından bu yana kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır.
Bir açık hava arkeoloji müzesi konumundaki Hattuşaş, MÖ 1600'lerde kurulmuş ve dönemin mimarisi ve sanatının odak noktası olmuştur.
Şehir, Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olmak üzere İki alandan oluşmaktadır. Aşağı Şehir denilen bölgede sivil yaşam alanları yer almıştır. Aşağı Şehirdeki yaşam alanlarının ortasında Hattuşanın en büyük dini yapısı olan Büyük Tapınak yükselir. İki kült odası olduğu İçin tapınağın, İmparatorluğun tanrılarının en büyükleri olan fırtına tanrısı İle Arinna'nın güneş tanrıçasına adanmış olduğu kabul edilir.
Yukarı Şehir'de İse çok sayıda tapınağın bulunduğu Tapınak Mahallesi diye adlandırılan bir alan bulunmaktadır. Yukarı Şehir geniş bir kavis halinde onu güneyden çeviren bir surla donatılmıştır ve sur üzerinde 5 kapı mevcuttur. Şehir surunun en güney ucunda ve kentin en yüksek noktasında bastlon ile sfenksli kapı yer almaktadır. Diğer dört kapıdan güney surunun doğu ve batı ucunda karşılıklı olarak Kral Kapısı ve Aslanlı Kapı yer almaktadır. Aslanlı Kapı'nın kentin dışına bakan yüzünde kapının iki yanına yerleştirilmiş aslan yontuları Hitit taş işçiliğinin en güzel örneklerinden birini sergilemektedir.
Hattuşaş'ın 2 km. kuzeydoğusunda yer alan Yazılıkaya Tapınağı kentin en görkemli Açık Hava Tapınağı olarak kabul edilmektedir. Yazılıkaya Tapınağı, Hitit mimari özelliklerini yansıtan iki kaya odadan oluşmaktadır ve bu odalar "Büyük Galeri" (A odası) ve "Küçük Galeri" (B Odası) adıyla anılmaktadır.
Büyük Galeri'nin (A odası) batı duvarı tanrı kabartmalarıyla, doğu duvarı ise tanrıça kabartmalarıyla bezeli olup her iki duvardaki figürler, doğu ve batı duvarlarının kuzey duvarı İle birleştiği ana sahnenin yer aldığı kısma doğru yönelmektedir. Ayrı bir girişi bulunan Küçük Galeri'yi (B odası) girişin iki yanında bulunan aslan başlı, İnsan gövdeli kanatlı cinler korumaktadır. B odasının batı duvarında sağa doğru sıralanan on iki tanrı, doğu duvarında ise Kılıç Tanrısı ile Tanrı Şarruma ve himayesindeki Kral IV. Tuthalia yer almaktadır. Bu bölümde İyi korunmuş kabartmalar dışında kayaya oyulmuş üç adet niş bulunmakta olup, bu nişlere bir takım hediyelerin veya Hitit kral ailesinin ölü küllerinin saklandığı kapların konulduğu düşünülmektedir.

http://www.goturkey.com/dunya_mirasi_tr.php?content=corum&lng=tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...