Anatolian Mouflon : %85 Yerli Araba Seri Üretimde


Eskişehir'de kurulu Hisarlar AŞ TÜBİTAK'ın desteğiyle hazırlanan proje kapsamında yüzde 85 yerlilik oranıyla ürettiği “Turkar” adlı kamyonetin sipariş bazlı seri üretimine geçti.
İş ve tarım makineleriyle traktör kabini üretimi yapan Hisarlar AŞ, makine ekipmanı ve otomotiv sektöründeki deneyimini yerli ticari araç üretme konusunda uygulamaya geçirmek amacıyla 2005 yılında proje hazırladı.
Söz konusu projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi üzerine Ar-Ge çalışmalarına başlayan Hisarlar AŞ, yaklaşık 4 yıl süren çalışma sonucu 10 prototip araç üretti.
Üç model olarak tasarlanan ve kamyonet büyüklüğünde olan araçların seri üretimi için pazar araştırmasını tamamlayan Hisarlar AŞ, motor ve şanzımanı dışında yüzde 85 yerlilik oranına sahip “” adlı aracın seri üretimine 2011'in ilk günlerinde başladı.
Bir aracı geçen yıl elektrik motorlu (hibrit) olarak piyasaya sunmak isteyen Almanya'daki bir firmaya ihraç eden Hisarlar AŞ, bu yıl da ABD'de faaliyet gösteren bir firmayla protokol imzaladı.
Şubat ayında sevkıyatı yapılması planlanan  zırhlı hale getirilecek ve üzerine bazı silahlar monte edilecek. bu haliyle aracın hizmet ve taktik amaçlı olarak ABD Silahlı Kuvvetlerinde kullanılması ön görülüyor. Bu donanım ABD'deki partner firma tarafından gerçekleştirilecek. Hazırlanacak model ürünün ABD'den onay alması durumunda üretim Eskişehir'deki tesislerde seri olarak yapılacak.
“2011 İTİBARİYLE SİPARİŞ BAZLI SERİ ÜRETİME GEÇTİK”
Hisarlar AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fazlı Türker, AA muhabirine, otomotiv sektöründe uzun süredir faaliyet gösterdikleri için kurulu sistemleri olduğunu, sıfırdan böyle bir projeye başlamadıklarını söyledi.
Hisarlar'ın kurulu bir sistemi olduğunu, bu projeye başlarken mevcut kaynaklarını ve mühendislerinin deneyim ve birikimlerini kullandıklarını ifade eden Türker, şöyle konuştu:
“Sıfırdan böyle bir projeye başlamanın bedeli 25-30 milyon Avro'nun altında değildir. Ana firmamızın makine, bilgi ve tecrübelerinden faydalandık. Ar-Ge fazında 5 milyon Avro'luk bir harcama yaptık. TUBİTAK'ın onayı ve desteğiyle bu çalışmaları gerçekleştirdik. Çok fazla olmasa da devlet teşviki aldık. Mütevazi de olsa bu kadar yatırım içinde devletin bize destek vermesinden memnunuz. 15 kişilik bir Ar-Ge ekibi hala 'ın gelişimi için çalışıyor. Üniversitelerimizden de Ar-Ge konusunda destek aldık. Bu araçta ithal girdi yüzde 15. Yüzde 85 tamamen bizim makine parkında ve bünyemizde yapılıyor. 2011 itibariyle de sipariş bazlı seri üretime geçtik.”
“3 AYRI MODELİN ÜRETİMİNİ YAPIYORUZ”
Türker, bu yıl 60 adet sipariş aldıklarını, çalışmaların bu yönde yoğunlaştığını anlatarak, “Temel konsept olarak 3 ayrı model üretiyoruz. Bu araç 3 farklı özellikteki aracın birleşimi gibi. İstenildiği zaman traktör moduna geçen, yük taşımada kullanılabilen, 4x4 özelliği olan, otomobil kullanımı rahatlığında bir araç. Aracı, müşterinin kullanım amacı doğrultusunda o konsepte uygun hale getirebiliyoruz” dedi.
Almanya'ya geçen yıl gönderdikleri hibrit 'ın, yürür hale geldiğini ve bu ülkede düzenlenen uluslararası bir fuarda yakın zamanda tanıtıldığını anlatan Türker, “Servis konusunda da Türkiye'de alanında uzman bir firma ile görüşmelerimiz devam ediyor. 'ın ülke genelinde yaygın servis ağı da olacak” diye konuştu.
Türker, ABD'deki kontrat imzaladıkları firmaya bir  göndereceklerini, sevkıyatı şubat ayında yapmayı planladıklarına da değinerek, şunları söyledi:
“Bu araç ABD'ye gittiğinde zırhlanma ve silahlandırılma işlemine tabi tutulacak. Araç hizmet ve taktik aracı olarak ABD silahlı kuvvetlerinde kullanılacak. Bu proje çok önemli, bizi heyecanlandırıyor. Proje bazında bir araç gidiyor. ABD'deki partner firma söz konusu donanımı yapacak. Biz aracı en iyi şekilde yapmakla sorumluyuz. ABD ordusuyla yapılan mülakatlar sonucunda, onların onayıyla bu araç üretilecek. Projede tam olarak anlaşma sağlandığında önümüzdeki dönemlerde tüm üretimi biz Eskişehir'de yapacağız.”
“BAŞBAKAN ERDOĞAN DA BUNDAN ÇOK BÜYÜK HEYECAN DUYDU”
Türker, ülkelerin gelişmişliğinin ünlü markalarıyla özdeş hale geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Ülkemizde bir otomobil markası yok. Biz yüzde 85'i yerli, her şeyiyle Türk mühendisi ve teknisyeniyle ortaya çıkartılan 'ı üretmenin gururunu yaşıyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bundan çok büyük heyecan duydu. Başbakan'ın yerli araba konusunda gösterdiği hassasiyete katılıyorum. Ancak, bugün için Türkiye'de çok çabuk refleks gösterecek  gibi ticari araçlar başarılı olacaktır. Söylenildiği gibi büyük yatırımlara gerek kalmadan bunu başarabiliriz.  bunun bir örneğini teşkil ediyor. Söylemden üretime geçildi. Araçlarımız, elektrikli oldu, Avrupa'da ve Asya'da birçok önemli pazarda kendini gösteriyor. Başbakan ile birlikte gittiğimiz Katar ziyaretinin ardından bir heyet önümüzdeki günlerde Eskişehir'e gelecek, bu bizim için memnuniyet verici.”
Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...