Piri Reis, 250 kilometre hız yapacak, Ankara-Konya arası git-gel 2.5 saat sürecek

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Konya arasındaki hızlı trenin adını Piri Reis olarak belirlediklerini açıkladı. Trenin test seferine katılan Yıldırım, “250 kilometre hız yapacak. Konya-Ankara artık git-gel 2.5 saat sürecek” dedi.
ANKARA- Konya arasında saatte 250 kilometre hızla çalışacak olan Yüksek Hızlı Tren hattı tamamlandı. Yüksek Hızlı Tren’in ilk test sürüşü ise yarın 16.45’te Konya Garı’nda Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılacağı törenle yapılacak. Dün Erdoğan’dan önce kente gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hatta sürekli ölçüm ve kontrol yapıp, aynı zamanda yolcu taşıyacak olan Piri Reis adlı treni tanıttı. Bakan Yıldırım, “Bu trenin bir vagonu, ölçümler için donatıldı. Her gün 55 farklı ölçüm yapacak. Böylece hatla ilgili değerlerin normal sınırlarda olduğundan emin olunacak. Dünyada da uygulanan bir yöntem. Eskişehir- Ankara hattı yapılırken, bu tren yoktu. Uluslararası ihale açıp ölçümleri tamamlamıştık” dedi.

Git-gel 2.5 saat olacak

Test trenine bir isim konulması konusunda öneriler geldiğini aktaran Yıldırım, trene 14. yüzyılda dünya haritasını çizen, Piri Reis’in ismini vermeyi uygun bulduğunu açıkladı. Piri Reis’in 17 Aralık Şeb-i Aruz günü seferlerine başlayacağını belirten Yıldırım, bu büyük düğün gününe yüksek hızlı trenin de katkı sağlayacağını dile getirdi. Yıldırım, “Bu proje dünyada bir rekora sahip. Ankara-Konya hızlı tren projesi dünyada en kısa sürede yapılan yüksek hızlı tren projesidir bu da gece gündüz 3 vardiya çalışmayla oldu. Konya artık git gel 6 saat değil, git gel 2.5 saat olacak. Hat aynı zamanda Sivas, Eskişehir, İstanbul’un da aralarında bulunduğu bir çok ilin ulaşımını kolaylaştırıyor. Tarihimizin, kültürümüzün ve manevi hayatımızın merkezi Konya artık hızlı trene kavuşuyor. Büyük üstadın, Mevlana’nın ‘Gel, gel’ çağrısına kulak veren herkes yüksek hızlı trenle Konya’ya gelecek” diye konuştu.

14 milyon lira harcandı

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da ilk hızlı tren hattı olan Ankara-Eskişehir projesinde test trenleri olmadığını, bu nedenle de hattın ölçümlerini İtalya’dan kiraladıkları trenle gerçekleştirdiklerini hatırlattı. O dönemde hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere bir test treni hazırlanmasını proje haline getirdiklerini belirten Karaman, “Bu trene 14 milyon lira harcadık. Test treni 250 kilometre hızla giderken 50’den çok ölçümü yapabiliyor” dedi.

THY, iç hatlarda ‘bedava uçuş’u 10 bin mile indirdi

TÜRK Hava Yolları’nın (THY) özel yolcu programı Miles&Smiles, 20’nci yılında 10 bin mil ile iç hatta uçma fırsatı sunan bir promosyon başlattı. THY’den yapılan açıklamaya göre, Miles&Smiles’ın 1 Aralık 2010 tarihinde başlattığı uygulama ile limitli yer kapasiteli iç hat uçuşlarda, ekonomi ve business sınıflarında daha az mil ile ödül, refakatçi ve tek yön ödül bilet ile seyahat edilebilecek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...