Hayatını engellilere adadı


Sabancı Vakfı’nın desteğiyle hayata geçen “Fark Yaratanlar”ın 16 Aralık Perşembe günü, saat 21:10’da, CNN Türk’te yayınlanan onuncu bölümünde, kurduğu dernekle zihinsel engellilerin diş tedavisini sağlamaya çalışan Ertuğrul Sabah’ın öyküsü ekrana geldi. Bugüne kadar 57 bin kilometre yol kat ederek, 45 bin zihinsel engelliye ulaşan Sabah, zihinsel engellilerin diş sağlığı için çalışmalarına devam ediyor.

Cüneyt Özdemir’in sunumuyla CNN Türk’te canlı olarak yayınlanan “Fark Yaratanlar” programı, hiç tanımadıkları insanların hayatlarına katkıda bulunan, onlar için fırsatlar yaratan; daha iyi yarınlar için mücadeleden vazgeçmeyen insanların hikayelerini ekrana taşımaya devam ediyor. Fark Yaratanlar’ın bu haftaki konuğu Ertuğrul Sabah, Türkiye'de eve ya da engelli yurtlarına bağlı yaşayan zihinsel engelliler için geliştirdiği sistemle, diş tedavisini hastaların ayağına götürüyor.

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışan Sabah, 2001 yılında İzmir'de Ege Ağız Diş Sağlığı ve Diş Hekimleri Derneği’ni kurdu. Sabah, dernek aracılığıyla, zihinsel engelli hastaların ağız ve diş muayenelerini yapmak ve gerekli tedavi yöntemlerini uygulamak için tam donanımlı seyyar diş hekimliği üniteleri geliştirdi. Hizmeti hastaların ayağına götüren ve Türkiye’de ilk defa uygulanan bu sistem sayesinde, kanal tedavisinden dolgu yapımına kadar birçok işlem yapabilen Sabah, hastalara diş fırçalama eğitimleri vererek yapılan tedavinin sürdürülebilir olmasını sağlıyor.

Ertuğrul Sabah, birçok engellinin yeteri kadar toplumla kaynaşamaması ve bazı temel sağlık sorunlarını giderememesi nedeniyle, gönüllü genç diş hekimleri ile birlikte toplumun bu kesimine ulaşmayı hedefliyor. Bugüne kadar 122 merkezde çalışmalar yapan Ertuğrul Sabah, yaklaşık 57 bin kilometre yol yaparak 45 bin zihinsel engelliye ulaştı. Sabah, Başbakanlık Özürlüler İdaresi, İl Sağlık ve Milli Eğitim Müdürlükleri, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerle işbirliği yaparak seyyar tedavi sisteminin Türkiye genelinde yaygınlaşması için çalışmalarına devam ediyor.

Sıradışı kişilerin öyküleri her Perşembe ekrana taşınıyor
Birinci sezonda 54 ilden 500 aday gösterilen “Fark Yaratanlar” programın ikinci sezonu, CNN Türk ekranlarında her Perşembe saat 21:10’da izleyiciyle buluşuyor. 32 hafta sürecek programda her hafta yeni bir Fark Yaratan’ın hikayesi yayınlanıyor. Sıradışı kişilerin olağanüstü etkilerini ekrana taşıyan program için, “Fark Yaratan” olduğunu düşünen ya da çevresindeki kişiler arasında “Fark Yaratan” olduğuna inananlar http://www.farkyaratanlar.org/ internet adresinden adaylık başvurusu yapabiliyor.

Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...