Malatya'da Uluslararası Film Festivali


Yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar sonucunda, tarihi geçmişi Paleolitik Çağa kadar uzanan Malatya’da, M.Ö. 7000 yıllarında ilk yerleşimin başladığı anlaşılmıştır. Daha sonra Hitit, Asur, Urartu, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu ve Osmanlı egemenliklerini yaşamıştır. Binlerce yıllık tarihiyle dünyanın en eski sarayı ve kral mezarına ev sahipliği yapan Malatya, şimdi yeni bir festivale ev sahipliği yapıyor.
Malatya Valisi Ulvi Saran’ın himayelerinde; Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali, 26 Kasım Cuma günü perdelerini açarak tüm sinemaseverlere ve Malatyalılara merhaba diyecek. Dünyanın dört bir yanından nitelikli yapımları seyirciyle buluşturacak olan MUFF, filmlerin yanı sıra etkinlikleriyle de sinema dolu bir hafta yaşatacak. Bu yorucu, ama bir o kadar da keyifli geçecek festival maratonu 2 Aralık Perşembe gecesi Ödül Töreni’yle sona erecek.

Festival süresince 65’i uzun metraj olmak üzere, belgesel ve kısa filmlerle birlikte 100’e yakın film sinemaseverlerle buluşacak.Gösterim programında 2010 yapımlarının yanı sıra, usta sinemacıların son filmleri ve sinema dünyasının yeni keşfi genç yönetmenlerin ilk filmleri izleyicilerle buluşacak.
Festival programında yer alacak filmler; Yarışmalı Resmi Bölüm, Galalar, Panorama (Dünya Sineması), Japon Sinemasının Yedi Yüzü, Ödüllü Belgesel Filmler, Kemal Sunal’ın Anısına, Yaprak Dökümü, Görme ve İşitme Engelliler İçin Filmler, Çocuk Filmleri, Dünya Tersine Dönse Senden Vazgeçmem, Ödüllü Kısalar ve Onur Ödülü başlıkları altında gösterilecek.

Sinemaseverler gösterimlerin sonrasında filmlerin oyuncu ve yönetmenleriyle yapılacak söyleşilerde, akıllarında kalan soruları paylaşma ve cevaplarını alma imkanı da bulacak.
MUFF ilk yılından başlayarak her yıl, filmleriyle sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuş, Türk sinemasının iki büyük ismine ‘Festival Onur Ödülü’ verecek. Bu yıl verilecek ödüllerde, sanatçılar ödüllerini Açılış Gecesi’nde alacak. Ayrıca en sevilen filmlerinden biri, yıllar sonra beyazperdede bir kez daha gösterilecek. Sanatçılar bu gösterimlerde sevenleriyle buluşacak.
Türk sinema tarihinin önemli bir yapıtı, yenilenmiş kopyası hazırlatılarak, önce festivalin açılış gecesinde konuklara, ardından da festival salonlarında Malatyalı sinemaseverlere sunulacak. Festivalin ardından bu filmin yeni kopyası ulusal sinema arşivine kazandırılacak.

Sinemaseverler –özellikle gençler- dolu dolu bir festival haftası yaşayacak. Ücretsiz sinema kurslarıyla, bir filmin tüm yapım süreçlerini, sinema sektörünün önde gelen isimlerinden öğrenecek. Senaryo, oyunculuk, film çekimi, ses ve kurgu gibi ayrı ayrı alanlarda verilecek atölyelerde, daha spesifik ve derinlemesine bilgiler alarak, teorik bilgilerini pratikle buluşturacaklar.
Film gösterimleri, sinema kursları, atölyeler, sergiler, panel ve söyleşilerle dolu; kültür sanat hayatınızı sinemayla renklendirmeye hazırlanan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde buluşmak dileğiyle İyi Festivaller!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...