İtalya'dan Shanghai'ye güneş enerjili seyahat


Güneş enerjisi kullanımında inanılmaz başarı...

İTALYA’nın Parma Üniversitesi’ne bağlı Vislap ünitesinde görev yapan Prof. Alberto Broggi başkanlığında hazırlanan bir proje, güneş enerjisi kullanımında inanılmaz bir başarıya imza attı. Broggi başkanlığındaki ekip tarafından projelendirilen güneş enerjisiyle çalışan sürücüsüz 4 minibüs, İtalya’dan yola çıkıp, Shanghai’ye ulaştı.

Proje kapsamında, insan gözünü taklit eden ve GOLD adı verdikleri yine kendi üretimleri bir bilgisayar sisteminin yerleştirildiği araçlar tam 13 bin kilometre yol katetti. İtalya’nın Milano kent merkezinde Duomo Meydanı’ndan 20 Temmuz günü yola çıkan ekip, Marco Polo’nun güzergahını takip ederek 28 Ekim günü, Shanghai’de düzenlenen EXPO organizasyonuna yetişti.

MOSKOVA’NIN KURALSIZLIĞI PES ETTİRDİ

Her araçta yolcu koltuğunda bir bilimadamının bulunduğu güneş enerjili dört araç yol boyunca birbirini takip etti. Araçlara bir de ekiptekilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir karavan eşlik etti.Sadece bürokratik sorun yaşanmaması için sınır kapılarında bilimadamları direksiyonu bilgisayardan devraldı. Bunun yanında Rusya’nın başkenti Moskova’da, araçların trafik kurallarını harfiyen takip eden bilgisayar sistemi, Moskovalıların kural tanımayan sürcülüğü karşısında çaresiz kalınca, ufak bir kaza geçirildi. Bunun üzerine bilimadamları Moskova sınırları içinde direksiyona geçmeye karar verdi. Zorlu geçen üç aylık yolculuğun ardından Shanghai’ye ulaşan bilim adamları EXPO katılımcıları tarafından coşkuyla karşılandı.

Eda Berkbayrak-MİLANO /DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...