Denizli'den uzaya bir kapı açıldı

Denizli'de 1.5 yıl önce mütevazı bir gözlemevi kurulunca ilde astronomiye ilgi patladı. Sanayici 'Teleskop üretimine mi geçsek' diyor.

Astronot olma hayaliyle yaşayan 17 yıllık fizik öğretmeni Tahsin Demirciler, 1.5 yıl önce Denizli’de çalıştığı lisede bir ilki başardı. Türkiye’de ‘bir devlet okulunda ilk ve tek gözlemevi’ni kurdu. Bu ilk hem okuldaki öğrencilerin hem de kentin hayatını değiştirdi. Gözlemevinden önce okulda iki sınıfın seçtiği seçmeli astronomi dersini bu yıl tam 10 sınıf yani 250 öğrenci birden alıyor. Denizli’deki okullar ve halk akın akın gözlemevine geliyor. Gelenler arasında doktor da memur da öğretmen de var. Denizli Belediyesi ise daha büyük bir gözlemevi ve planetaryum yaptırabilmek için bir proje hazırlıyor, girişimciliğiyle ünlü kentin işadamları “Kendi teleskopumuzu kendimiz yapalım, fabrika kuralım” diyor.


Her şey üç yıl önce Tahsin Öğretmen’in teleskop alma düşüyle başladı. Veli desteğiyle para toplandı. Teleskop alındı, Nalan Kaynak Anadolu Lisesi bahçesinde gözlem başladı.

Gökyüzü meraklıları

Proje ilgi çekince İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Valiliği’nden de destek geldi, 2009 Haziranı’nda 80 bin TL’ye bir gözlemevi kuruldu. 1.5 yıl sonra bugün gözlem yapmaya çeşitli meslek ve yaş gruplarından gelenler var. 44 yaşındaki Abdurrahman Özkan memur. Bu yıl Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’ne başlayan oğlu sayesinde gözlemevini öğrenip halk günlerine giden Özkan, epey sıra bekliyor. Daha önce gökyüzüne merakı yokmuş ama “Her hafta gitmeye çalışıyorum. Teleskopta gördüğüm manzara beni şaşırttı , heyecanlandırdı. Jüpiter’i gözlemledik geçen gün. Çıplak gözle yıldız gibi, teleskopla bakınca aya yakın boyutta görüyorsunuz. Çizgilerini bile gördüm” diyor. 45 yaşındaki endüstri meslek lisesi öğretmeni Mehmet Toz, üniversiteden beri yıldızlara olan merakını gözlemevi sayesinde gideriyor. Toz “Okuldaki öğrencilerimi de getireceğim. Yanlış bildiklerim varmış, onları da öğreniyorum” diye konuşuyor. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi 38 yaşındaki Doç.Dr. Muzaffer Adak, merak edip 10 yaşındaki oğluyla birlikte gitmiş: “Satürn’ü gözlemledik. Heyecan duyduk...”

Tahsin Öğretmen "Hayalim Bu Kadar Büyük Değildi"


2010-2011 eğitim öğretim yılında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi’nde astronomi seçen öğrenci sayısında adeta patlama yaşandı. 550 öğrenci mevcutlu okulda, 10 sınıf yani 250 öğrenci seçmeli olarak astronomi dersi alıyor. İl genelinde diğer liselerde de astronominin popülerliği arttı. 12 lisede astronomi dersi seçildi. Öte yandan ilgi öğrencilerle sınırlı değil. Her hafta cuma günleri gözlemevi halka da açılıyor. Herkes ücretsiz olarak gözlem yapabiliyor. Tahsin Öğretmen yıldızlar, gökyüzü ve evren hakkında gelenlere bilgi veriyor.
Öğretmen Demirciler gözlemevine ilgiyi şöyle anlattı:


“Gözlemevi ilk açıldığı günlerde 25-30 kişi ile gözlem yaparken, şimdi 100 kişi, 250 kişi gelen gruplar var. Kalabalık gruplar için randevu sistemine geçtik. Kentteki okulların yanı sıra üniversite öğrencileri, üniversite hocaları da geliyor. Selçuk Üniversitesi’nden gelenler oldu. Sağlık İl Müdürlüğü, Bayındırlık Müdürlüğü kendi aralarında 10 -15 kişilik ekiplerle geliyor. Tek istediğimiz halkımızın astronomiye olan ilgisinin artması.”

‘Niye biz yapmıyoruz?’ Kentte astronomiye ilgi, dallanıp budaklanmış: “Denizli’de ciddi şekilde astronomiye duyarlı insanlar yetişti. Denizli Belediyesi daha büyük bir gözlemevi ve planetaryum yapabilmek için neler gerekli diye araştırmalar yapmaya başladı, proje hazırlıyor. Biz Denizli’deki işadamları Türkiye olarak kendi teleskopumuzu yapalım dediler. Araştırıyoruz, uygun ortam bulunursa Denizli’deki sanayiciler teleskop yapılması için firma kuracak. Hayalim bu kadar büyük değildi. İş, teleskop yapım fabrikalarına kadar gitti.”

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Oğuz da Denizli’nin astronomi ile tanıştığını belirterek “Bu kadar yaygınlaşacağını tahmin etmemiştik. Pek çok okuldan da gelip ‘Biz de yapsak kaça mal olur’ diye soranlar oluyor” dedi.

Radikal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...