Altın öğün: Kahvaltı!


Kahvaltı özellikle okula gitmek için sabah erken yola çıkan çocuklar için günün en önemli öğünlerinden biri. Ancak işe yetişme telaşı, çocuğumuzun erken kalkamaması gibi sorunlar, kahvaltı yapmadan okula gitmesine neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, öğrencilerde doğru beslenmenin önemini vurguluyor.

Neden önemli?
Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklarda uyuklama, algılama ve öğrenme zorluğu, konsantrasyon bozukluğu, gerginlik gibi kan şekeri düşüklüğünün yol açtığı belirtiler gözlenebilir. Bunlar çocuğunuzun dersi anlama, izleme ve öğrenme süreçlerini olumsuz etkiler. Bunun yanı sıra gergin olan çocuk arkadaşlık ilişkilerinde de sıkıntı yaşar. Günün ilk öğününü atlayan çocuğun ayrıca ders aralarında kantine koşması ve kalorisi yüksek ancak besin değeri düşük gıdaları fazla tüketmesi şişmanlık, diş çürükleri gibi hastalıklara da zemin hazırlar.

Örnek Kahvaltı Menüsü
Kahvaltıda süt, tahıl, yumurta ya da peynir ve meyve tüketilmesi gerekir. Peynirli tost, domates ve süt, tahıl, kuru meyve-süt karışımı (corn flakes), meyveli yoğurt, pekmez ya da bal ya da reçelli ekmekle süt, yumurta- peynir sürülmüş ekmek ve meyve suyunu tercih edin.

mother&baby

1 yorum:

  1. Kahvaltı kesinlikle kaçırılmaması gerekli bir öğün... Ne kadar güçlü bir kahvaltı yaparsak, güne o kadar zinde başlıyoruz..

    YanıtlaSil

iyi ve güzel...